Bemutatkozás

Családunk és gazdaságunk története még a régi időkre nyúlik vissza, amikor még a dédszülők egyik része nagy tanyás gazda volt a másikrésze pedig malomtulajdonos. A szocializmusban kuláknak lettek  kikiáltva és mindent elvettek tőlük, a saját tulajdonukban kellet alkalmazottként dolgozni.

A nagyszülők pestre költöztek és itt kezdtek új életet. Majd a rendszerváltással megélhették azt hogy, a kárpótlási jegyek álltal újra földet tudtak vásárolni. Természetesen ez csak kis töredéke volt annak amit a családunktól elvettek. Mivel a nagyszülők már a nyugdíjas korosztályba tartoztak, így idővel a kezdődő gazdaságot az édes szüleim vették át.

Nekem pedig magától érthetődő volt , hogy agrártudományi egyetemen végezzek. Tanulmányaim után fiatal mezőgazdasági termelők indulásához nyújtott támogatásra pályáztam 2009 őszén a 113/2009. (Vlll. 29.) fvm rendelet alapján, amit sikeresen megnyertem 2010-ben 40.000 eurónak megfelelő összegben így én is megkezdtem a vállalkozásomat. Állattenyésztő mérnökként végezte ezért  természetes volt hogy az állattartás lesz a fő profilom. Magyartarka szarvasmarhákat vettem a tanyára. Mivel alacsony árat fizetnek a tej literéért és véleményem szerint nem kis energia egy csalándak kevés egyedszámú gépesítetlen hagyományos tartástechnológiájú tehéntartás, ezért belekezdtem inkább a kézműves sajt készítésbe.

Most kézműves sajtjaimat, lekvárjaimat, szörpjeimet, savanyúságaimat árusítom pesten. Tanyánkon gazdálkodó család vagyunk akik vissza találtak az ősi gyökerekhez.

Célom hogy nagy- és dédszüleink természetközeli életformálya, tudománya, bölcsessége ne veszzen el. Aki natúr, egészséges élelmiszereinkre kiváncsi vagy aki tanulni szeretne házi sajtkészítést várom szeretettel.

 


Csepcsányi Adrienn